Hypotheek na een scheiding

Een hypotheek bij een scheiding is vaak een lastig onderwerp dat veel vragen met zich meebrengt. Wat voor hypotheek heb ik? Hoe veel is er al afgelost? Kan de hypotheek nog betaald worden als de (ex)-partner ergens anders gaat wonen?  Een hoop vragen, maar er zijn eigenlijk makkelijke antwoorden.

In de meeste gevallen bent u samen eigenaar van de woning. Dit betekent ook dat u dus samen verantwoordelijk bent voor de hypotheek en de lasten. Na een scheiding blijft u dus ook samen met uw ex-partner verantwoordelijk voor de hypotheek tot er een oplossing is gevonden. Omdat het bij een hypotheek om grote bedragen gaat, zitten er behoorlijke wat financiële risico’s aan.  Hoe kunt u dit het beste oplossen?

Betaling van de hypotheek na een scheiding

Voor de echtscheiding heeft u samen een huis gekocht en waarschijnlijk ook samen een hypotheek afgesloten. Deze hypotheek moet afgelost worden, ook na een scheiding. De oplossing is eigenlijk niet moeilijk. U heeft waarschijnlijk samen de hypotheek afgesloten dus u bent ook samen verantwoordelijk voor de aflossing van de hypotheek. Dit houdt in dat u samen met uw ex-partner elke maand ervoor moet zorgdragen dat de hypotheeklasten zijn voldaan. Als u dit samen met u ex-partner kan voldoen hoeft u zich geen zorgen te maken over het aflossen van uw hypotheek. In de praktijk zal dit anders zijn. U zult nooit in het huis blijven wonen samen met uw ex-partner. Een van de partner woont vaak elders. Toch moet u wettelijk gezien samen de lasten van de echtelijke woning blijven voldoen, totdat u daarover eventuele andere afspraken heeft gemaakt en die heeft vastgelegd in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant. U kunt daarin bijvoorbeeld vastleggen dat degene die in de echtelijke woning verblijft, alle vaste lasten betaalt. Dus pas op met het aangaan van nieuwe woonlasten voordat u afspraken heeft gemaakt over de verdeling van de lasten van de echtelijke woning. U kunt anders met dubbele woonlasten te maken krijgen.

Uitkopen ex-partner

Een andere mogelijk om van de gezamenlijk hypotheek af te komen is het uitkopen van uw ex-partner. Als u uw ex-partner wil uitkopen moet het huis wel getaxeerd worden, de ex-partner krijgt dan een deel van de waarde van het huis betaald. De ex-partner kan dan met het bedrag dat hij of zij krijgt zijn deel van de hypotheek afbetalen. Een eventuele overwaarde die hij of zij overhoudt mag hij of zij in zijn eigen zak steken. Dit bedrag kan eventueel benut worden bij het kopen van een nieuw huis. Bij een eventueel verlies (wanneer de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning), dient de ex-partner geld te betalen aan de bank of andere partner om van de hypotheekakte afgeschreven te worden.

Vaak is uitkopen van uw ex-partner niet mogelijk omdat de hypotheek op twee inkomens is afgesloten, waardoor het voor allebei de partners te duur wordt om alleen de hypotheek kosten (rente) van het huis te dragen. Het huis zal in dit geval moeten worden verkocht.  Dus als bij uitkopen van uw ex-partner blijkt dat u niet alleen de hypotheek kosten kunt dragen, kunt u niet uw ex-partner uitkopen en zal het huis worden verkocht.

Het regelen van afspraken omtrent de hypotheek bij een scheiding is geen gemakkelijke zaak. Laat u goed informeren over een scheiding en een hypotheek. Onze specialisten op het gebied van scheiden en een hypotheek staan voor u klaar. Heeft u nog vragen over dit onderwerp, stel ze dan vrijblijvend!