Wat is koop op afstand en hoe gaat het in zijn werk? Wanneer is er precies sprake van koop op afstand en hoe komt u van de koop af?

Wat is kopen op afstand?

We spreken van koop op afstand als een koper iets koopt via internet, per telefoon of via de fax. Ook als er via een bestelbon uit een catalogus wordt gekocht valt dit onder koop op afstand. Hierbij gaat de koper dus niet naar een fysieke winkel. Het is dus zo dat de koper en verkoper niet met elkaar fysiek in contact komen.

Omdat er specifieke regels zijn voor een koop op afstand is het belangrijk om te weten wanneer het wel en wanneer het niet om een koop op afstand gaat.

Wat wel een koop op afstand is

-Als er producten of diensten via internet gekocht worden. Dit geldt ook als het in een webwinkel van een winkel wordt gekocht.

-Als er artikelen bij een postorderbedrijf worden gekocht.

-Als er iets per telefoon wordt gekocht.

-Als er iets per fax wordt gekocht.

-Als er een artikel met een bestelbon wordt gekocht. Deze bestelbonnen zitten vaak in kranten en tijdschriften.

-Als het om telemarketing gaat. Hierbij wordt u gebeld en wordt u gevraagd iets te kopen.

Bedenktijd bij kopen op afstand

Als u een koop op afstand doet houdt de wet een bedenktijd van veertien dagen aan. Deze bedenktijd begint op de dag dat het product thuis geleverd wordt. Als het om een dienst gaat begint de bedenktijd op het moment dat de dienst besteld wordt. Als een product en dienst samen worden gekocht gaat de bedenktijd ook in als het product thuis geleverd is.

Het product wordt dan thuis gestuurd waar de koper het rustig kan bekijken. Op deze manier kan de koper nog eens overwegen of hij het product echt wil hebben. Als de koper het product toch niet wil dan kan hij zijn geld terugkrijgen. Het product moet uiteraard wel teruggestuurd worden.